onsdag den 2. maj 2012

Udstilling på Rosenborg Slot


Weekenden bød på en rigtig god og spændende tur til København. Jeg har oplevet meget og besøg en udstilling på Rosenborg Slot og forskellige smykke gallerier. De forskellige smykke gallerier gør et utrolig flot stykke arbejde for at fremme dansk smykkekunst og smykkedesign. Det gør de så godt, at de har fortjent hver deres indlæg. Derfor vil jeg de næste par dage skrive et indlæg om hver smykke galleri jeg har besøgt og haft interessante samtaler med indehaverne.
Dette indlæg vil jeg skrive om min oplevelse med udstillingen: PERLER. Kongelig pragt – Moderne design, som foregår på Rosenborg slot.

Udstillingen er kronologisk opbygget, med start i en kort gennemgang af hvad perler er, hvordan de bliver opdrættet og bearbejdet. Derefter fortsætter udstillingen med forskellige portrætmalerier, fotografier af kendte personer med perlesmykker på og forskellige fantastiske genstande, som sværd, smykker og pynte genstande med perler og perlemor. Efter de historiske genstande, slutter udstillingen af med 11 forskellige guldsmedes bidrag til udstillingen. De deltagende guldsmede er: Trille og Liva Folkvardsen fra Kgl. Hofjuveler P. Hertz, Bodil Binner, Jytte Kløve, Mari Keto, Dyrberg/Kern, Charlotte Lynggaard fra Ole Lynggaard Copenhagen, Josephine Bergsøe, Diana Holstein, Schoeffel og Autore.
Hver guldsmed har taget udgangspunkt i forskellige måder perler har været brugt på og lavet en form for parafrase og nyfortolkning af perlebrugen. Det er med fascination man betragter de smukke smykker og genstande som disse guldsmede har kreeret. På forskellige måder formår guldsmedene at højne deres bidrag, hvor enkelte af genstande fungerer mere som rene udstillings genstande frem for funktionelle smykker eller genstande. 

Fotografi taget af udstillingskataloget. Portræt af Dronning Margrehte 2 lavet af imitationsperler, samt halssmykke af Mari Keto. Halssmykket består af aftagelige led, som passer på diademet på portrættet og omvendt.

Stager og halskæde udført af Jytte Kløve
Som helhed er det en utrolig spændende udstilling, men som museumsgæst kan det forekomme at være en lidt trang udstilling, hvor der de svære kan forekomme distraherende støj fra alarm sensorer. 

En kronologisk udstilling er altid en sikker vinder, men det kunne også have været interessant, at de historiske genstande og malerier blev blandet sammen med de moderne genstande, så det nærmest blev en kryds opstilling. Derved ville de nyfortolkede genstande måske være mere tydelig i deres reference end hvad de er i forvejen. Det kunne også have været en kommentar til selve renæssancens ”skatkammer” begreb og måden hvorpå man opstillede og inddelte en samling via sammenligninger. 

 Miniature udgave af Rosenborg Slot. Udført i perlemor

Som den håndværker jeg er, er det altid interessant at se andres arbejde. Man har en så stærk træng til at røre ved det hele, for man ser også med hænderne. Det er imponerende at se de historiske smykker og genstande med de bittesmå detaljer, der kræver et afsindig godt håndværk. Et håndværk som bliver videreført i dag, hvilket de deltagende guldsmede er et bevis på. Det er stort set de samme teknikker man bruger, men det er den ideologiske og stilistiske udtryk som konstant ændrer sig. 

Collier inspireret af koralrev udført af Schoeffel
Fotografi taget af udstillingskatalog. Diadem udført af Trille og Liva Folkvardsen.

Udstillingen foregår på Rosenborg Slot og kan ses frem til 28. maj 2012. Er man ved Rosenborg Slot skal man også unde sig at se resten af museet: se kronjuvelerne og de rige udsmykkede lokaler.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...